Leonard Ernst Christian Fischer

kyrkoherde. Blev ca 17 dagar.

Far: Leonard Christian Fischer (1803 - 1883)
Mor: Anne Marie Christensen (1836 - )

Född: 05-02-1873 Farum
Död: 22-02-1873 Farum


Noteringar
1833-52 kyrkoherde Färöarna (Norderöarna), 1852-62 Torslev
Han beskrives som en stille og sagtmodig mand, der var pietistisk præget og ven af de vakte. Han virkede for husandagt og fik held med dette arbejde, og i hans tid var der stor kirkegang. Sidst på året 1861 fik pastor Fischer pga. svigtende helbred en personel kapellan, og den 14. maj 1862 aflagde provst Hans Jørgen Hansen fra Sæby og biskop P.C. Kierkegaard fra Aalborg besøg i Torslev for at se på forholdene. Under besøget forsøgte man at få pastor Fischer til at søge sin afsked, og efter en del møder og samtaler parterne imellem indvilligede præsten. I et brev til provsten af 5. juni 1862 angav han derefter forskellige personlige forhold, der kunne begrunde en afsked i nåde og med pension.Tilsyneladende led han af dårligt helbred ”såvel i legemlig som fornemmelig i åndelig henseende”. Lægerne havde åbenbart anbefalet ham at flytte til ”en mildere luftegn”, da han i flere år havde lidt af strubetæring og det sidste år af en tiltagende ånds- og hukommelsessvækkelse, som bevirkede, at han kun med største ængstelse turde udføre sin gerning.I juli måned anmodede pastor Fischer så om sin afsked i en ansøgning stilet til kongen, og ansøgningen blev imødekommet.

I ”Series Pastorum – Torslev Sogn” fortæller tidligere arkivar ved Sæby Museum, Jørgen Clausager, at grunden til Leonard Fischers fratræden nok var en helt anden. Tilsyneladende var en familietragedie den egentlige årsag til hans afskedigelse. Hans første kone var død i 1856, og i begyndelsen af 1858 havde han i præstegården en 22-årig tjenestepige, Anne Marie Christensen fra Boien i Hørby Sogn og datter af indsidder Christen Henriksen. Da hun forlod sin tjeneste i Torslev Præstegård, fødte hun den 26. november 1858 hjemme hos forældrene en datter, der den 19. december blev døbt i Hørby Kirke. Hun blev opkaldt efter den afdøde præstekone og fik navnet Laura Vilhelmine Christiansen.
Thomas Chr. Christiansen af Stenskrog blev udlagt som barnefader, men L.C. Fischer var formentlig barnets rette fader, hvilket sandsynliggøres af flere ting.
Ved folketællingen i 1860 havde Anne Marie overladt datteren i forældrenes varetægt og var igen tilbage i præstegården. Der fødte hun den 1. november 1860 en søn, som blev hjemmedøbt den 22. november. Denne gang udlagdes Christian Jensen af Try Mellergaard som barnefader.
1. maj 1861 flyttede Anne Marie til Store Vangen i Flade Sogn, og et år senere købte pastor Fischer gården umiddelbart før sin afsked. 10. juni det følgende år blev de viet i deres hjem, som på det tidspunkt var i Frederikshavn, så det er muligt, at parret ikke har boet sammen på Store Vangen. Sandsynligvis var gården forpagtet ud, til den blev solgt i 1869. Ved ægteskabets indgåelse adopterede L.C. Fischer Anne Maries to børn, og i 1864 og 1869 fødtes de to sidste børn. Alle fire bar navnet Fischer og omtales i folketællingslisten som ”deres” børn. I 70’erne flyttede familien sandsynligvis til København, hvor L.C. Fischer døde i en alder af 80 år.
I pastor Fischers første ægteskab var der 5 børn. De 3 ældste blev født i studietiden i København, hvilket var meget usædvanligt for den tid, og der findes ingen oplysninger om, hvordan han ernærede sig og sin familie i den periode. To af børnene i dette ægteskab endte som henholdsvis oberstløjtnant og marineløjtnant.
Den næstyngste søn i 2. ægteskab blev postmester i Jægerspris.




<< Startsida
Skapad av MinSläkt 3.2, Programmet tillhör: Bengt Eschricht